A A A

Chemia spożywcza

  • Azotan potasu spożywczy E 252

    Azotan potasu spożywczy E 252 -  Dodatek do żywności, stosowany w środkach spożywczych na zasadach określonych w Rozporządzeniu WE 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Substancja konserwująca, przedłużająca...

  • Wodorowęglan amonu E 503 (II)

    Substancja spulchniająca ogólnie dozwolona do stosowania w produkcji żywności.

  • Wodorowęglan sodu spożywczy E 500 (II)

    Wodorowęglan sodu E 500 (II) - dodatek do żywności, stosowany w środkach spożywczych oraz w enzymach spożywczych i w składnikach odżywczych

  • Kwas cytrynowy E 330 - monowodzian

    Substancja dodatkowa ogólnie dozwolona do stosowania w produkcji żywności

  • Pirosiarczyn sodu E 223

    Dodatek do żywności, stosowany w środkach spożywczych, konserwant.

  • Dwutlenek krzemu E 551 - uwodniony

    Dwutlenek krzemu E 551 (Silicon dioxide) - Substancja przeciwzbrylająca, nośnik, substancja wypełniająca. Dozwolone zastosowanie dwutlenku krzemu w określonych środkach spożywczych oraz maksymalne dopuszczalne jego...

  • Dwutlenek krzemu E 551 – bezwodny

    Dwutlenek krzemu E 551 (Silicon dioxide) - Substancja przeciwzbrylająca, nośnik, substancja wypełniająca stosowana np. jako dodatek do zmielonych ziół itp.

  • Benzoesan sodu E 211

    Benzoesan sodu (E211), C6H5COONa – organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu benzoesowego, stosowana jako konserwant żywności. Na skalę przemysłową uzyskuje się go syntetycznie. Ma właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne, hamuje rozwój drożdży, pleśni, bakterii masłowych, octowych oraz w mniejszym stopniu mlekowych.

  • Difosforan disodowy E 450

    Difosforan disodowy E 450 (Disodium diphosphate)  - Emulgator, regulator kwasowości - dozwolone zastosowanie difosforanu disodu, który może być dodawany pojedynczo lub  w mieszaninie z innymi fosforanami do...