zaloguj się do strefy klienta
A A A

Profil produkcyjny

Zakłady Azotowe CHORZÓW S.A. to należąca do struktur Grupy AZOTY jedna z najstarszych firm chemicznych. Jedyny w Polsce producent azotanu potasu (saletry potasowej) w jakości spożywczej, technicznej i nawozowej, wiodący dostawca saletry wapniowej i znaczący gracz na rynku różnorodnych komponentów dla przemysłu spożywczego, ogrodniczego, budowlanego, szklarskiego, samochodowego. 

To także jedyny w kraju - działający w perspektywicznej branży oleochemicznej - producent kwasów tłuszczowych, w tym stearyny używanej do produkcji między innymi kauczuku syntetycznego, mieszanek gumowych, opon i świeczek, tworzyw i PCW, oraz gliceryny surowej, z całkowicie naturalnego, ekologicznego surowca - utylizacyjnych tłuszczów zwierzęcych.

Zakłady Azotowe CHORZÓW S.A. współpracują z największymi koncernami i dostawcami surowców chemicznych na rynku polskim i światowym, oferują kompleksowe rozwiązania dla wybranych branży przemysłu, ogrodnictwa i branży spożywczej. 

Oferowana saletra potasowa nawozowa produkowana przez Zakłady Azotowe Chorzów S.A. jest  szczególnie dedykowana do upraw szklarniowych warzywnych, w tym pomidorów i ogórków. Substancja ta dostarcza bogate składniki pokarmowe roślinom we wszystkich fazach wzrostu. Saletra potasowa jest także zalecana do komponowania  mieszanek nawozowych NPK używanych w uprawie warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych. 

Roztwór azotanu wapnia jako nawóz, stanowi łatwo dostępne i przyswajalne źródło wapnia i azotu. Kombinacja szybko przyswajalnego azotu azotanowego i w pełni rozpuszczalnego w wodzie wapnia powoduje, że zakres zastosowań roztworu azotanu wapnia jest bardzo szeroki i obejmuje aplikacje w rolnictwie, sadownictwie i ogrodnictwie. Azotan wapnia w roztworze dostosowany jest do różnych metod fertygacji i dokarmiania dolistnego. 

Produkowana przez Zakłady Azotowe Chorzów S.A. saletra potasowa spożywcza znajduje zastosowanie jako konserwant w produkcji wędlin i serów. Firma oferuje również inne dodatki funkcjonalne do żywności powodujące jej lepszą jakość i trwałość, między innymi wodorowęglanu amonu, wodorowęglan sodu, pirosiarczyn sodu. 

Azotan potasu w jakości technicznej stanowi dodatek przy obróbce cieplnej w procesie wytopu szkła ze względu na właściwości utleniające, odbarwiające, klarujące i pozytywny wpływ na jego wytrzymałość. Stosowany jest w produkcji wysokogatunkowego szkła krystalicznego, oświetleniowego i żaroodpornego. Wykorzystywany jest do produkcji powłok szkliwionych, jak emalie i powierzchnie glazur. Znajduje zastosowanie także do barwienia powłok szkliwionych.

 

Zakład Przetwórczy kat. 2 – nadzór weterynaryjny

Oddział Produkcji Organicznej jest zakładem przetwórczym kategorii 2 zatwierdzonym przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Katowicach.

Zakład posiada weterynaryjny numer identyfikacyjny: 24637601 i jest pod stałym nadzorem Inspektoratu Weterynarii.

Na Oddziale Produkcji Organicznej przetwarzane są produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego - tłuszcze zwierzęce kategorii 2, które firma kupuje od innych zatwierdzonych zakładów.

Na Oddziale Produkcji Organicznej opracowano i wdrożono wewnętrzny system kontroli oparty na wybranych elementach systemu HACCP zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009.