zaloguj się do strefy klienta
A A A

Azotan potasu - potrzebny konserwant do serów i wędlin - E252

19.06.2015

W prawie każdym serze żółtym i wybranych wędlinach znajdziemy konserwant E252 - azotan potasu, saletrę potasowa w jakości spożywczej, która chroni te pokarmy przed przedwczesnym powstawaniem jadu kiełbasianego

Dla każdej substancji, będącej dodatkiem do żywności jest dookreślona jej maksymalną, bezpieczną ilość, jaką można użyć w procesie produkcji. Przyjęta na drodze rozporządzena lub/i ustawy. Konserwant do serów i wędlin, w postaci azotanu potasu, saletry potasowej w jakości spożywczej, jest niezbędny z uwagi na zmniejszenie ryzyka poważnych zatruć pokarmowych, spwodowanych np.Clostridium botulinum, laseczek jadu kiełbasanego, toksyn produkowanych przez bakterie powstające w procesach naturalnego starzenia się wędlin lub serów.