zaloguj się do strefy klienta
A A A

Saletra potasowa nawozowa w sprzedaży od blisko 60 lat

01.06.2015

Azotan Potasu nawozowy, saletra potasowa nawozowa, którego zakłady azotowe CHORZÓW SA są jedynym producentem w Polsce od blisko 60 lat jest poszukiwanym odżywczym dwuskładnikowym nawozem WE azotowo-potasowym typu B.3.1.

Chorzowska saletra potasowa jest nawozem krystalicznym, całkowicie rozpuszczalnym w wodzie przeznaczonym do stosowania zarówno w uprawach hydroponicznych, w systemach fertygacji, jak i uprawach gruntowych. Saletra potasowa produkowana w Zakładach Azotowych CHORZÓW SA jest zalecana do komponowania mieszanek nawozowych NPK używanych w uprawie warzyw, owoców oraz roślin ozdobnych.

Azotan potasu charakteryzuje się wysoką czystością, dzięki zastosowaniu technologii umożliwiającej uzyskanie produktu niezawierającego jonów chlorkowych i metali ciężkich. Nie zawiera substancji balastowych i składa się wyłącznie z makroelementów w pełni przyswajanych przez rośliny.

Saletra potasowa stanowi idealne źródło azotu i potasu dla optymalnego odżywiania roślin.

Azot stanowi najważniejszy makroskładnik plonotwórczy powodując wzrost masy nadziemnej i podziemnej roślin oraz wydłużając okres wegetacji. Cały azot w saletrze potasowej występuje w formie azotanowej, wysoce mobilnej w glebie i szybko docierającej do korzeni roślin. Niedobory azotu mogą powodować zahamowanie wzrostu roślin a w konsekwencji zmniejszenie masy plonu.

Potas jest makroskładnikiem pokarmowym wywierającym dodatni wpływ na gospodarkę wodną roślin uprawnych. Zawarty w liściach potas oddziałuje na procesy związane z zatrzymywaniem wody w roślinach przez co zwiększa odporność roślin na suszę. Potas zwiększa krzewienie roślin i pobudza wytwarzanie nowych łodyg, ponadto korzystnie wpływa na wzrost zawartości białek cukru i skrobi w roślinach. Poprawia jakość bulw ziemniaka, owoców, warzyw korzeniowych, pomidora, ogórka i papryki. Wzmacnia odporność na choroby oraz  zwiększa mrozoodporność. Niedobory potasu powodują więdnięcie roślin oraz wyhamowanie wzrostu przy małych niedoborach wody.