zaloguj się do strefy klienta
A A A

Azotan potasu spożywczy E252 dodatek do żywności, konserwant

16.06.2015

Zakłady Azotowe CHORZÓW są producentem znanego od wielu lat na rynku konserwantu pod nazwą E252. Protfolio produktowe chemii spożywczej firmy obejmuje jednak znacznie więcej produktów przydatnych w branży spożywczej: produkcji wędlin, serów, słodyczy, przypraw.

Azotan potasu w jakości spożywczej

Azotan potasu produkowany w Zakładach Azotowych CHORZÓW SA charakteryzuje się wysoką czystością dzięki zastosowaniu technologii umożliwiającej uzyskanie produktu niezawierającego jonów chlorkowych i metali ciężkich. Może być więc stosowany jako substancja konserwująca żywność - dodatek do żywności E252.

Wykorzystywany jest do mokrego lub suchego peklowania wędlin, mięs, kiełbas zapobiegając utracie barwy konserwowanych produktów. Znajduje zastosowanie również przy produkcji serów, w szczególności podpuszczkowych i topionych, odpowiada za utrzymanie ich twardości.

Azotan potasu jakości spożywczej objęty jest Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, w ramach którego stosuje się Dobrą Praktykę Produkcyjną i Dobrą Praktykę Higieniczną oraz zasady HACCP.